Cinci legume de primăvară cu efecte spectaculoase

Cinci legume de primăvară cu efecte spectaculoase

Iarna este pe sfârșite, razele soarelui au început să pătrundă printre draperii și să te trezească dimineața. Bună voia și energia par a ține o zi întreagă. Simți că ai mai multă putere pentru a renunța la lucrurile din viața ta care au început să te deranjeze: kilogramele în plus, insomnia, nivelul ridicat al colesterolului.

Anotimpul rece a afectat corpul tău atât pe exterior cât și în interior. Totul a început cu trecerea la ora de iarnă. Lipsa de energia s-a instalat din cauza schimbării orei, cu toate că dormeai mai mult, oboseala apărea la ora amiezei. Pofta de mâncare a crescut și, în special, pentru produse care conțin mai multe calorii: pâine, paste, cartofi. Irascibilitatea și stresul au devenit stări de care părea că nu te mai poți detașa. Ziua scurtă și oboseala resimțită te făceau de multe ori să te simți ineficient. Aspectul fizic nu a fost nici el ferit de efectele iernii. Pielea ta a devenit aspră, lipsită de strălucire. Mâinile și tenul au avut nevoie de o îngrijire atentă.

Ți-ai propus ca primăvara aceasta să mănânci mai sănătos, să faci mai multă mișcare, să te odihnești mai bine, pentru a avea putere să te organizezi mai eficient și să îți rămână mai mult timp pentru tine? Vrei ca în lunile calde să radiezi de fericire și de sănătate? O dietă bogată în vitamine poate începe cu succes primăvara, anotimpul în care are loc o explozie de legume. Anghinarele, sparanghelul, varza Kale, spanacul și ceapa sunt doar câteva dintre ingredientele unor preparate delicioase care vor întări sistemul imunitar.

Anghinarele

Conțin o cantitate bogată în potasiu, întăresc sănătatea inimii și sistemul imunitar. Bulbii de anghinare sunt surse de vitamina C, rolul ei în combaterea agenților infecțioși sau a radicalilor liberi care afectează celulele sănătoase ale organismului este extrem de cunoscut. Anghinarele sunt faimoase și pentru stabilizarea nivelului de glicemie din sânge, protecția ficatului și reducerea nivelului de colesterol.

Sparanghel

A căpătat statutul de hrană a regilor datorită regelui Ludovic al XIV-lea care a construit solarii speciale pentru a se bucura de această legumă tot anul. Alegerea sparanghelului trebuie făcută cu grijă, deoarece este foarte important ca el să fie proaspăt. Prevenirea osteoporozei, reducerea riscului de boli de inimă și a malformațiilor congenitale sunt doar câteva dintre efectele substanțelor miraculoase din compoziția acestei legume.

Varza Kale

Detoxifierea organismului, diminuarea nivelului de colesterol și prevenirea riscului de a dezvolta diferite tipuri de cancer sunt efectele asociate verzei Kale. Consumul în exces, însă, duce la apariția unor probleme ale glandei tiroide.

Spanacul

Descoperirile recente arată că spanacul contribuie la dezvoltarea sănătoasă a fătului, contribuind la fortificarea vaselor de sânge, a inimii și a ochilor. Dar este recomandat și pentru cei care se refac după o boală gravă, care traversează stări de oboseală și de epuizare.

Ceapa verde

Este cunoscută pentru scăderea colesterolului, a glicemiei și întărirea imunității. Consumul de ceapă verde crește nivelul colesterolului bun din sânge. Pentru proprietățile ei de a detoxifica organismul, ceapa este considerată cel mai puternic detoxifiant natural.  

Pentru a combate problemele de sănătate moștenite în anotimpul rece este nevoie de un regim de viață sănătos, însoțit de suplimente alimentare. În țările vestice, există obiceiul de a începe o cură cu suplimente înainte de cea medicamentoasă. Identifică simptomele și află ce supliment alimentar ți se potrivește.

Antiîmbătrânire:  suplimente alimentare, sub formă de capsulă acționează asupra îmbătrânirii celulare, activează „gena longevității” și au un efect pozitiv asupra calității și duratei vieții.

Cardioprotector: suplimente alimentare cu rol în scăderea nivelul sangvin al colesterolului total (LDL) și al trigliceridelor, cu efect dovedit în reducerea markerilor cu risc aterogen și antitrombotice.

Antioxidant: reducerea stresului oxidativ, neutralizarea radicalilor liberi și creșterea concentrării substanței active biodisponibile.

Reglarea tranzitului intestinal: protejarea aparatului digestiv de infecții, detoxifierea naturală a intestinului, reducerea absorbției grăsimilor, reglarea și controlarea acidității tubului digestiv.

Relaxarea naturală a organismului: creșterea duratei și calității somnului fără efectele secundare ale somniferelor alopate și reducerea stresului.

Regenerare articulară: creșterea mobilității, neutralizarea durerii, reducerea inflamațiilor articulare, neutralizarea stresului oxidativ.